#TEAMANNAETMAMAN

Because we want to share our stories with you

In de categorie:

Opvoeden in tijden van sociale media

Paula (2) plaatst foto's in mijn WhatsAppgroepjes, behendig en zonder omweg.
Olivia (5) bekijkt graag echte cheeta’s op Youtube maar belandt snel god weet waar.
Klara (7) ontdekte Musical.ly én haar vriendinnen op Musical.ly. Het geven van (en verlangen naar) hartjes is gestart.

Ja, ik voel die bui wel hangen. Hoe ga je daar als moeder mee om? Ik ben eerder het nostalgische type dat geniet als de kinderen puzzelen, een kamp bouwen of buiten spelen. Maar eerlijk: zelf vind ik mijn iPhone ook geweldig. Maar hoe doe je dat: het goede voorbeeld geven en zorgen dat die digitale emmer niet overloopt?

Toen ik las dat Arhus een avond organiseerde rond ‘Opvoeden in tijden van social media’, schreef ik me meteen in. Spreker Pedro De Bruyckere is pedagoog en kan dit verhaal als geen ander nuanceren. Veel angsten zijn onterecht, net zoals vele alarmerende onderzoeken en cliché's. Een aantal basisregels geven een gezin wel goeie handvaten. Want je kind hiervan afhouden is ook not done. Gerustgesteld en gewapend met een pak bruikbare tips keerde ik naar huis terug: laat die puberjaren maar komen!

Hierbij enkele tips, nagelezen en goedgekeurd door Pedro himself. Oh ja: vergeet niet als ouder zélf het goede voorbeeld te geven en de regels zelf te volgen. En door te verduidelijken aan je kind waarom een regel er is, geef je hem/haar verantwoordelijkheid en dat motiveert. Here we go!


  1. Controleer de smartphone van je kind NOOIT achter hun rug. Not done! Dit maakt de afstand tussen jullie groter. Geef vertrouwen aan je kind. Enkel in echte noodgevallen kan het.
  2. Geen schermpjes in bed. Het is nefast voor je slaap en brengt way too much info in de slaapkamer.
  3. Geen schermpjes een half uur voor het slapengaan. (Wist je dat het licht veel slechter is dan eender welke vorm van straling, Wifi…?)
  4. Post alleen een foto als je vindt dat hij op de schouw van je oma mag staan :-)
  5. 'Before you post' - een checklist: Is it True? Helpful? Inspiring? Necessary? Kind? (THINK)
  6. Studeren zonder gsm gaat beter, maar is af en toe wel nodig want vele leerlingen bespreken de essentiële zaken met elkaar online. Maar teveel meldingen = teveel afleiding. Het is handig als vrienden (of een klasgroep) een moment afspreken voor hun online ontmoeting. Bijvoorbeeld: om 18 uur kunnen we even met zijn allen losgehen, daarvoor laten we elkaar met rust.
  7. Toon interesse in wat er online gebeurt met je kind. Na een echte voetbalmatch vragen we hoe die is geweest... doe dat ook over online momenten. Heb je iets grappigs gezien? Hoe is het spelletje afgelopen?
  8. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eigen smartphone krijgen is al iets jonger dan 11 jaar. Dan kan je je kind loslaten in gradaties. Zo kan je afspreken dat je als ouder alles mag meevolgen gedurende het eerste jaar. Of: enkel dichte vrienden en familie toevoegen.
  9. Wordt je kind online gepest? Verbreek dan meteen het online contact. Gaat het om iemand van school? Bespreek het. Oordeel ook niet te snel, vaak hebben slachtoffer / pester een gelijkaardig profiel en weet je niet zeker hoe de vork in de steel zit.
  10. Het is zo dat sociale media familie (of een gezin) dichter bij elkaar kunnen brengen. Vaak worden problemen makkelijker besproken via berichten, zo ook tussen ouder en kind. De beste praatmomenten (als het over moeilijke zaken gaat) zijn bvb. tijdens de afwas en in de auto: je kijkt elkaar niet aan, maar kan niet meteen weglopen. Voor sommige jongeren is praten via berichten dus de ideale weg om een ei kwijt te kunnen, ook aan hun ouders. Awel (vroeger gekend als de Kinder- en jongerentelefoon) kent een zeer stijgende trend sinds jongeren kunnen chatten.


Voilà. Ik ga slapen, zonder mijn kleine slimme telefoon dan maar :-)
Groetjes!
— Ans

VOLG ONS OP

BEZOEK ONZE WEBSHOP

NIEUWSBRIEF ONTVANGEN


INSTAGRAM