#TEAMANNAETMAMAN

Because we want to share our stories with you

In de categorie:

Mumbai for dummies :)

Mumbai: geen voor de hand liggende citytrip.
Niet ready-to-use.
Geen aanrader voor mainstream-reizigers.

Samen met man Yves en kinderen Anna en Romeo trokken we er dus heen :) en... het was fantastisch mooi, bevreemdend en indrukwekkend!

Gevoelens van verwondering, verbazing, ongeloof en afkeer overspoelden ons - maar evenzeer respect en bewondering voor de ruim 22 miljoen inwoners die er soms in zeer vreemde, vaak ook zeer armoedige situaties samenleven. Iedere vierkante meter stoep, dorpel, entree... is er bezaaid met mensen, handelaars, bedelaars. Het maakt je héél nederig!

Volledige gezinnen slapen er op straat, leven tussen het afval. Straten zijn bezaaid met (zieke) honden, ukjes van 3 jaar rennen door het megadrukke verkeer tussen de auto’s, riksja’s, moto’s en karren door. Je houdt er 1000x je hart vast. Tweevaksrijbanen zijn omgetoverd tot vijfvaksbanen, het geclaxoneer houdt nooit op... de chaos is onvoorstelbaar!

De rode draad doorheen alles: een ‘overdose’ aan prachtige kleuren, die kledij!, bloemen en fruit in hoeveelheden en vormen zoals we ze nooit eerder zagen, de bedrijvigheid van de Indiërs van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, 7 dagen op 7.

De stad is bezaaid met tempels, beeldjes en afbeeldingen van goden. Het geloof - in honderden vormen - is alomtegenwoordig en voor veel mensen hun allerhoogste goed.

In Mumbai zit de schoonheid in het verval, in de hartelijke hagelwitte glimlach van z’n bewoners, in hun vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Anderzijds staren ze je ook schaamteloos aan, volgen je overal waar je gaat, willen je vanalles aansmeren... bedelaars zie je overal.

Ik kan in deze blogpost onmogelijk alles vertellen: het is een cultuurschok, je voelt je zelfs vaak misselijk door wat je ziet. Het is gewoon een stad vol contrasten! De gewoonten en levenswijze is zo anders dan bij ons. De titel is niet voor niks ‘Mumbai for dummies’. Dat waren we zeker toen we vertrokken en zijn we eigenlijk nog altijd! We hebben het geluk gehad dit kleine stukje India te mogen ontdekken, maar het land is zoveel meer. We willen er nog naartoe, héél zeker, maar nog niet meteen… we moeten nog steeds een beetje bekomen.

LOGIES • We logeerden 1 week in ‘ABODE’, Mumbai’s enige boetiekhotel, ondergebracht in een voormalige herenwoning in de kunstenaarswijk Colaba. Centraler, authentieker en gastvrijer kan haast niet! De uitbaters doen er alles aan doen om de lokale bevolking, projecten en handelaars te ondersteunen. Dikke duim voor Nilesh en z’n team om ons zo in de watten te leggen en ons prachtige dagvullende programma’s te bezorgen.
http://www.abodeboutiquehotels.com/index

GIDS • Dilep was onze gids doorheen een aantal van onze daguitstappen. Dankzij hem hebben we plaatsen gezien en mensen ontmoet die we op ons eentje nooit ontmoet zouden hebben.

ZEKER DOEN • Gateway to India. 'Early morning tour' met stop op de bloemen- en groentenmarkt. Open laundry. Alibaugh Island, Newspaper Distribution...héél de stad is één en al ontdekking... laat je meeslepen!

ETEN & DRINKEN • Foursquare en www.zomato.com zijn zeer goede sites om originele en aangenaam verrassende lunch- en dinerspots te vinden. Man, we hebben er héérlijk gegeten!

RUST • De énige rustplek in de gehele stad is de kustlijn. Maar dat weten de bewoners natuurlijk ook wel! 's Avonds is de gehele baai bezaaid met koppeltjes, gezinnen, jongeren die komen genieten van de verkoeling en de rust die de zee brengt. Daarnaast zijn heel wat eilanden dichtbij waar de natuur onbeschrijflijk mooi is, waar de rijke Indiers een tweede verblijf bezitten en waar het leven aan een lagere versnelling voorbijgaat. Denk: koeien slenterend op hobbelige aardewegen, schooltjes ondergebracht in hutten, de was wordt in de rivier gedaan...

REISTIJD • We hebben Mumbai bezocht in de herfstvakantie: goede timing na de moessonregens. Het was er heet, ook omdat we ons niet navenant konden kleden: meisjes en vrouwen moeten lange en bedekkende kledij dragen.

VLUCHT • Brussel-Mumbai rechtstreeks met SN Brussels Airlines is ongeveer 8,5 uur vliegen.

Wil je al een beetje in de sfeer geraken?
Bekijk dan 'Slumdog millionaire' met de prachtige soundtrack: Jai Ho.

- Ingrid -

VOLG ONS OP

BEZOEK ONZE WEBSHOP

NIEUWSBRIEF ONTVANGEN


INSTAGRAM